KVVC Bindavond Ardennen vliegen.

Op donderdag 27 maart werd de bindavond verzorgt door Paul van de Sande. Paul is de eigenaar van Fly Scene en distributeur van oa. de merken VISION, KEEPER en Fly Scene producten. http://www.flyscene.be/

De avond stond in het teken van Ardennen nymphen voor zowel forel, vlagzalm als ook kopvoorn.
Omdat 80-90% van het voedsel dat vissen tot zich nemen zich dicht bij de bodem bevind, kun je daar dus ook de meeste vissen vangen. Slechts een klein deel is daardoor dus met de droge vlieg te vangen. De 5 zaken waar je mee te maken hebt bij het op diepte brengen van je nymphen zijn: het gewicht van de nymph, de tippet dikte, de stroomsnelheid en diepte van het water, en wat vaker vergeten wordt is het volume van de nymph. Paul gaf aan meestal recht onder de top te vissen van een 11 foot hengel. Daarbij gebruikt hij bi color indicator nylon, en de vliegenlijn blijft dus op de reel om minder weerstand van het water te hebben, en optimaal contact met de nymphen. Paul vist in de Ardennen ook op de barbeel. De barbeel plant zich voort rond eind april tot eind mei. Het foerageren is goed te herkennen aan de “snorkelende” bewegingen waarbij de ene barbeel het voedsel aan het begin van de pool los woelt, en terug zwemt naar het eind van de pool waar de anderen liggen. Goed observeren en dan pas gaan vissen is dus hierbij belangrijk. Hij vist dan met 2 nymphen met  de zwaarste op de dropper waardoor de andere wat boven de boden dwarrelt.
Na deze uitgebreide uitleg kon er gebonden worden.

De eerste was een peeping cadis (Links op de foto) aan de beurt. Die werd gebonden op een langstelige Tunca TE110 haak. Al het benodigde materiaal had hij per type nymph in een apart zakte per persoon verpakt. Als eerste ging de slotted tungsten bead op de haak waarna de binddraad welke dezelfde kleur heeft als de body, werd opgezet. De 2mm dikke groene cenille was al voorbereid. Het uiteinde was namelijk al met een aansteker verwijderd en voorzien van zwarte lak. Nadat deze op de haaksteel was gebonden werd een patrijs veertje waarvan alleen de voorste fibers aanwezig waren naar achter ingebonden en om de haaksteel gewikkeld. Daarna kwam de body van dubbing aan de beurt. De binddraad werd daarbij niet gewaxed om te zorgen dat het water er in opgenomen kan worden zodat de nymph de diepte haalt. Daarna kon de nymph worden afgeboden. Als laatste haalde hij de vlam van de aansteker langs de dubbing om alle uitstekende deeltjes weg te branden. Het is daarbij wel belangrijk de fibers van de patrijsveer tussen je vingers te houden zodat ook die niet verbranden. Dit wegbranden is er voor dat de nymph gladder wordt, minder volume krijgt,  en daarmee ook weer sneller op diepte kan worden gebracht.

De tweede was zijn versie van de Iron blue dun nymph. (Midden op de foto.) Deze werd geboden op een widegap TE115 #12. Hij begon met het plaatsen van de slotted tungsten bead, daarna werd de wijnrode dinddraad opgezet en een aantal fibers van een ministruisvogelveer als staatje / actractor op de haak gebonden. Net voor het staartje bond hij een bud (kontje) met de wijnrode binddraad. De versie met bud is een Iron blue dun versie en zonder een gewone blue dun. Een zilverkleurig ijzerdraadje bond hij in, waarna grijze dubbing aan de beurt was en daarna de ijzerdraad als ribbing. 2 verschillende kleuren cdc veertjes legde hij op elkaar en plaatste de fibers in een dubbinglus of gesplitste binddraad waarna die om de haak werd gewikkeld. Daarvoor kwam een blauwe glimmende dubbing waarna de Iron blue dun nymph kon worden afgebonden.

De laatste was een March brown nymph. (Rechts op de foto.) Deze bestond uit een widegap TE115 #12 haak, slotted tungsten bead en een staartje van fazantenstaart fibers. Als body bond hij 3 koperdraadjes in, 2 donkere en 1 wat lichter van kleur. Deze werden samen strak om de haaksteel vanaf de haakbocht tot aan de bead gewikkeld. Hierdoor kreeg hij dus direct een body met ribbing!
Daarna was weer de cdc aan de beurt en de dubbing ervoor, net als bij de vorige waarna de March brown nymph kon worden afgebonden.

In de zakjes die hij had uitgedeeld zat materiaal voor 2 stuks van iedere nymph waardoor we er thuis dus ook nog konden binden om te oefenen. Het was een zeer leerzame en gezellige bindavond, Paul bedankt!

 

KVVC Vistrip Oostvoorne

De keuze waar te gaan vissen met de club vroeg in het voorjaar is altijd moeilijk. Tot het idee geopperd werd om naar het Oostvoornse meer te gaan. Daar waren we dus nog niet eerder geweest ondanks het feit dat het een echt vliegviswater is waar schitterende beekforellen, saiblingen, en bruine forellen rond zwemmen, en als dat nog niet genoeg soorten zijn, zijn daar ook nog zalmpjes aan toegevoegd dit jaar. Oh ja, er zwemmen ook botten en haringen rond, maar dat zijn niet de targetvissen. Wel is het bekend dat het een moeilijk en groot water is!
Dus op 23 maart was het dan zo ver, we waren niet te vroeg vertrokken waardoor we rond half elf ter plaatse waren. 4 Bellyboten werden te water gelaten, waarvan 1 versiert met vlaggetjes omdat de eigenaar jarig was. De andere gingen wadend vissen in de binnenbakken of vanaf de strekdammen.



Het was heerlijk weer en het zonnetje scheen volop. Binnen 10 minuten werd de eerste forel al gehaakt maar die wist na een mooie sprong los te komen. De kans dat dit gebeurd is ter degen aanwezig omdat op het Oostvoornse meer alleen weerhaakloost en maar met 1 vlieg gevist mag worden. In de ochtend werden er al verschillende vissen gevangen waarna we om 13:00u samen lunchten met daarbij gebak. Ook in de middag werd er goed gevangen.

Het water was kristal helder, en het aantal waterplanten in de binnenbakken viel mee waardoor er goed te vissen was.
Wel is het zo dat er op bepaalde delen van het meer niet gevist mag worden. Dat gold oa. voor het vissen vanaf de stijgers en ook recht voor de loswal. Helaas zijn er altijd vissers die daar toch gaan vissen! Er werd daar ook veel gevangen, de reden hiervoor bleek te zijn dat daar in de diepe poel nog veel forellen lagen die 2 weken geleden waren uitgezet.
Om 17:00u werden de bestelde pizza’s aan het water bezorgd, dat ging er wel in. Daarna werd er doorgevist tot in het donker. De wind was gedurende de dag gedraaid van zuid (windkracht 3) in de ochtend, naar west (windkracht 2) in de loop van de middag, naar  noord (windkracht 2) in de avond.
Het was een zeer geslaagde visdag en er was goed gevangen, zeker naar maatstaven van het Oostvoornse meer. 3 Personen hadden geblanked ze hadden allemaal wel vis gehaakt, maar helaas niet kunnen landen. De andere hadden er 1 of 2 geland, en de jarige had er zelfs ZES. De gevangen vissen waren bruine forellen, waarvan 1 echt grote, mooie regenboog forellen, en 1 bot.
Reste ons thuis nog de vangst registratie in te vullen.
Dat we hier met de KVVC nog vaker gaan vissen is wel zeker, het was een geweldige dag.

Binden met Martin Westbeek.

Op 27 februari was de 2e bindavond van dit jaar met Martin Westbeek als voorbinder. De vlieg die hij voorbond was de Tilt Wing Dun, een droge vlieg. Het was weer gezellig druk, ondanks dat er een paar afmeldingen waren. Nadat het bindmateriaal was uitgedeeld bond Martin eerst de vlieg helemaal voor, zodat we konden zien hoe deze werd opgebouwd. Ook de technieken die nodig waren werden  toegelicht. Daarna konden we zelf ook aan de slag en bonden we met hem mee.
Nadat de haak in de vice was geplaatst, dit was de F-100BL #12 van Fasna, werd de olive binddraad #8 opgezet. Als eerste werden 6 fibers van coq de leon als staartje ingebonden. Het staartje was daarbij even lang als de haaksteel. Daarna was het lijfje aan de beurt, dit was Body Fly in de kleur olive dun van het merk Textreme, dat is een mooi wat glimmend synthetisch materiaal welke dun werd gebonden. Het voordeel van synthetisch materiaal is dat het geen water opneemt.

Aansluitend volgde de vleugel. Dit was gebleekte early season elk hair. Een plukje daarvan werd in de hair stacker geplaatst, waarop hij zachtjes tikte, dus geen herrie door er hard mee op de tafel te slaan, waardoor de puntjes allemaal mooi gelijk kwamen te liggen. Nadat deze voorzichtig uit de hair stacker waren gehaald hield hij die eerst bij de puntjes vast. Daardoor was de pluizige ondervacht welke tussen het haar aan de dikke zijde zit goed zichtbaar. I.p.v. deze eruit te kammen, blies hij deze eruit, dat werkte voortreffelijk. Het inbinden van de elk hair als vleugel, is eigenlijk het moeilijkste van deze vlieg. Deze dient namelijk mooi boven op de haak te liggen en goed vast te zitten. Hij hielt daarbij de vleugel strak vast in de linker hand boven op de haaksteel, de lengte was tot net voorbij de haakbocht. Als eerste legde hij er een wikkeling met de binddraad los omheen, en de 2e trok hij stevig omhoog aan. Let daarbij op dat je de draad niet kapot trekt. (Dat overkwam Martin dus ook.) Daarna volgde er nog een paar strakke wikkelingen over de vleugel en daarna afgewisseld met wikkelingen onder de vleugen bij het haakoog. Daardoor kwam de vleugel goed vast te zitten en kon hij deze los laten. Daarna werden er nog een aantal wikkelingen afwisselend over de vleugel en achter onder de vleugel gelegd waar deze wat omhoog kwam te staan. Ook de lange uiteinden van de elk hair die over het haakoog staken werden omhoog gezet. Tijdens het binden liep Martin regelmatig rond om te kijken of het bij iedereen lukte, en daar waar nodig hielp hij, of gaf extra tips.
Vervolgens was het splitsen van de binddraad aan de beurt. Hier bestede hij extra aandacht aan omdat dit vaak niet meevalt. In de fabriek worden de vezels van de binddraad linksom, met de wijzers van de klok mee opgedraaid waardoor de draad rond wordt. Om dit ongedaan te maken dien je de bobinholder met de draad dus linksom, tegen de wijzers van de klok in, te laten draaien. Om de draad vervolgens plat te maken, trek je deze over een voorwerp heen waardoor de vezels naast elkaar komen te liggen en je deze net een scherpe naald in tweeën kan splitsen over een lengte van een paar centimeter. In de ontstane lus werden de fibers van een cdc veer, dus zonder de stam, gezet en vervolgens werd de bobinholder linksom, met de wijzers van de klok mee, gedraaid waardoor de fibers vast kwamen te zitten. De draad met de cdc fibers werd daarna aan de bovenzijde van de haak om de omhoog staande elk hair gewikkeld. Deze cdc doet dus dienst als pootjes van de vlieg. tenslotte werd de binddraad bij het haakoog afgebonden. Nadat het overtollige elk hair bij het haakoog niet te kort was afgeknipt, was de Tilt Wing Dun klaar.



Dat was dan ook het moment om even pauze te houden en van een drankje te genieten. Omdat er behoorlijk wat technieken in deze vlieg verwerkt zijn bonden we deze droge vlieg allemaal nog een keer, en zoals verwacht zag deze 2e er veel beter uit!
Daarmee kwam deze geweldige bindavond tot een eind. Martin super bedankt.

KVVC Bindavond en vissen in de regio

Op 23 januari verzorgde Feitse Bootsman de clubavond welke bestond uit hoe te vissen in de regio op het water van Federatie Dommelvisrecht, en het binden van nymphen die daarvoor gebruikt kunnen worden. Het eerste deel was aan de hand van een presentatie. Feitse vist daar met lichte buigzame hengels AFTMA #2 of #3 en goed opgebouwde leader met een tippit van 10 of 12/100.   Het beetverklikkertje was gemaakt van een pauwenveer. Deze dient vooraf op de leader gemonteerd te worden, maar door het lichte gewicht zorgt dit voor weinig “spray” bij het landen op het water wat nodig is om de schichtige vissen niet direct al te verjagen.
Daarna begonnen we met binden. Hij gebruikt voor de nymphen langstelige haken variërend van maat #16 tot #20. De beats zijn van messing met een diameter van  2 en 2,3 mm, en zoals hij zij, er dient een glimmertje in te zitten.

Als eerste was de BRASSIE aan de beurt. (Zie linker foto) De langstelige haak met bead werd in de vice geplaatst en de oranje UTC 70 draad werd opgezet en gewikkeld tot in de haakbocht. Koperdraad van 0,1 mm werd vanaf de bead, tot voor de haakbocht om de haaksteel gewikkeld. De oranje binddraad hing nog in de haakbocht en werd tussen de wikkelingen van de koperdraad door naar de bead gebracht. Op de koperdraad wikkelingen kwam UV Resin welke met de UV lamp werd uitgehard, waardoor een glimmende laag ontstond. Vervolgens zette hij wat glimmende spectrablend dubbing op de draad en wikkelde deze met een paar wikkelingen om de haaksteel net achter de bead. Na het afbinden kamde hij de bubbing uit. De Brassie was klaar binnen een paar minuten.

De tweede nymph was de PHEASSIE. (Middelste foto.) De haak, bead, en binddraad waren hetzelfde als bij de BRASSIE, de draad werd ook gewikkeld tot in de haakbocht. Daardoor krijgen de nymphen een mooie opvallende oranje “bud” / kontje. Daarna werd koperdraad ingebonden richting haakbocht en een pearl tinsel richting haakoog. Nadat het staartje van fazantenveer fibers was ingebonden bracht hij de binddraad naar de bead, waarna de rest van de fazantenveer fibers om de haaksteel gewikkeld werden tot de bead als body. Vervolgens vouwde hij de pearl tinsel over de rug terug tot aan het begin van het staartje, en werd deze vast gezet met de koperdraad die als ribbing naar de bead werd gewikkeld. Na het aanbrengen van dubbing direct achter de bead kon er worden afgebonden.

Als laatste bond Feitste de MP 133, waarbij de bead verkeerd om, dus met grote gat bij de het haakoog op de haak werd opgezet. Deze schitterende nymph is moeilijk te beschrijven maar op youtube bind Marc Petitjean hem perfects voor. (Zie rechter foto.)

Ter afsluiting gaf hij aan wel op avonden te willen laten zien waar en hoe te vissen op de beken, dat gaat dus gepland worden. Het was een goed verzorgde avond door Feitse. Thanks !

Snoeken op de Essche Stroom.

Op 15 december was de laatste KVVC activiteit van 2024, het snoeken op de Essche Stroom. Omdat 11 personen zich hadden opgegeven was de vistrip goed voorbereid. De dag van tevoren was er al een e-mail rond gestuurd met een groot aantal locaties waar gevist kon worden en waar dan te parkeren. Ook was er een appgroep aangemaakt om eenvoudig met elkaar te kunnen communiceren en foto’s te kunnen delen. De verzamelplaats was de carpoolplaats in Best langs de A2, waar de locaties werden verdeeld onder de aanwezige, en telefonisch werden doorgegeven aan degene die rechtstreeks reden. De verwachtingen waren hoog, want vorig jaar waren er daar 8 snoeken en een snoekbaars gevangen. De temperatuur was goed, een graadje of 4 alleen de wind was behoorlijk aangetrokken, wat het werpen op veel plaatsten er niet gemakkelijker op maakte. Ondanks de goede omstandigheden bleef het stil in de app, er kwamen geen foto’s van gevangen snoeken voorbij. Wel van een bever die voorbij kwam zwemmen, en 2 reeën die op een veld. De grootste vangs van de dag was een zoetwatermossel.


Ja, er was wel een snoek gehaakt, maar die schoot los voordat die op de foto kon poseren, maar dat was ook echt de enige snoek die gezien was. Om 12:00u hadden we afgesproken om de visochtend samen af te sluiten. Het was gezellig, maar ja, de snoeken hadden het behoorlijk laten afweten. Hopelijk zijn de vangsten een volgende keer beter.

2024-11-23 Werpen najaar 2024

Ook dit najaar waren er weer 4 werplessen, en dit keer allemaal op het terrein van v.v. Wilhelmina Boys in Best. In de afgelopen maanden was het trainingsveld naast het veld waar de werples wordt gegeven voorzien van kunstgras, en op 21 september werden daar de eerste jeugdwedstrijden gespeeld. Het resultaat was dat we veel bekijks hadden, want wat wij doen is wel heel iets anders dan voetballen! Het was heerlijk weer, en omdat er maar 1 VNV werpinstructeur was deze ochtend hadden we Frans gevraagd om mee de instructie te komen geven, hij had tenslotte pas het VNV werpcertificaat gehaald. Omdat een aantal leden zich hadden afgemeld was het minder druk dan verwacht, maar niet minder gezellig. Als extra’s werden de Gebetsroiter style en ook de Belgium continuous motion cast gedemonstreerd. Af en toe stopten we met werpen om de overvliegende oorlogsvliegtuigen te bekijken die op weg waren naar festiviteiten / herdenkingen van Market garden.

De 2e werples was op 5 oktober. Bij aanvang was het fris, maar 5°C, maar naarmate de zon er door kwam werd het steeds behaaglijker. Het eerste deel van de ochtend werd er onder toeziend oog van de instructeur zelf geoefend. Na de koffie volgde op verzoek uitleg over de bowcasts en reachcasts. Naast de uitvoeringen en bijbehorende technieken werd er uiteraard ook aangegeven wanneer, en hoe je die kunt gebruiken tijdens het vissen.

Behalve voor het verbeteren van de basisworpen is de werpinstructie er ook voor om leden voor te bereiden op het VNV werpcertificaat indien ze daar interesse in hebben. Het is een pittig examen met oa. onderdelen m.b.t afstand- en precisie werpen, en diverse andere worpen. Ook dien je daarbij te laten zien dat je de bijbehorende technieken beheerst. Het was jaren geleden dat er vanuit de KVVC leden aan het examen hadden deel genomen, en dit jaar dus 3. Frans al op 22 juni, en Klaas en Jan op 27 oktober. Alle 3 zijn ze geslaagd. Heren, van harte gefeliciteerd!

Op 9 november was de 3e werples, het was grijs, koud weer maar met weinig wind. Samen met Klaas en Jan werd er nog stil gestaan bij het VNV werpexamen en in de pauze trakteerden ze op gebak.

Daarna gingen we aan de slag met dubbel strippen. Dit werd nogmaals voor de hele groep vertraagd uitgelegd, zodat je precies kon zien wat je wanneer dient te doen. Timing is hierbij namelijk het aller belangrijkste. Daarna veel oefenen, maar de verbeteringen waren goed zichtbaar. Nu dit proberen vast te houden!

De laatste werp clinic was op 23 november. De weersvoorspellingen waren niet al te best, hierdoor waren er heel wat afmeldingen. Het was echt koud en met een stevige wind uit het zuiden, maar de echte “die hards” waren uiteraard gewoon aanwezig. Omdat de wind verder aantrok en ook wat draaide werd de richting waarin we het werpveld hadden uitgezet na een kwartier in een andere richting gelegd. De verste worp was 33 meter, maar wel met deze stevige wind in de rug. In de pauze warme koffie, daar knap je van op. Daarna werd de backhand cast uitgelegd. Hiervoor veranderde we weer van werprichting zodat we de wind op de forehand zijde hadden. Ook werden er video opnamen gemaakt zodat ieder zijn eigen worp zelf terug kan zien. Hiermee werd dit werpseizoen afgesloten. De 4 data voor het voorjaar zijn al weer gepland.

#Vliegvissen