Werpen

Is werpen belangrijk voor jou als vliegvisser? Oordeel zelf aan de hand van onderstaande vragen.

  1. Je ziet een forel liggen op 10 meter afstand, maar direct achter je staan een paar grote bomen!
  2. Deze vlagzalm ligt op 12 meter afstand, maar wel ver onder een overhangende tak!
  3. Een vis zie je stijgen op een afstand van 22 meter!
  4. De laatste vis, die je tijdens deze visochtend zag, steeg dicht bij de andere oever, daar waar het water rustig stroomde wat heel wat anders is dan de snelle stroming in het midden van deze schitterende rivier!
Hoeveel van deze 4 vissen zou je goed hebben kunnen aanwerpen waardoor de kans erg groot was dat de vis je vlieg zou pakken? Als je tevreden bent met de uitkomst kun of al goed werpen, of vindt je het buiten zijn in de natuur belangrijker dan het vangen van de vissen.

Je kunt een dure hengel en reel van een bekend merk aanschaffen, de mooiste vliegen binden of kopen, maar als je de vlieg niet op een voor de vis natuurlijke manier op de juiste plaats kunt presenteren, zul je weinig vangen.

Wat we met bovenstaande willen aangeven is dat ook het werpen met een vliegenhengel een essentieel deel is van het vliegvissen.
Is het werpen dan echt zo moeilijk?
Nee, dat valt best mee, maar het is wel  belangrijk dat er vanaf het begin een ervaren vliegvisser, of liever nog werpinstructeur je op weg helpt met de basisworp, en de fouten die je daarbij maakt direct herkent en corrigeert. Wij als Kempische vliegvis club kunnen dat verzorgen.Naast de basisworp (overhead cast) zijn er een heel aantal specifieke worpen waarmee je in staat bent een vis goed aan te werpen onder verschillende omstandigheden. (Zie oa. de beschreven vissen bovenaan op deze pagina.)Als wij als vliegvissers aan het vissen zijn denken we (meestal) maar aan 1 ding, het vangen van vis! Het daarop gefocust zijn is natuurlijk goed, maar vaak gaat dat ten koste van onze werptechniek. Om dit te voorkomen oefenen we met de vereniging, vaak op zaterdagochtenden, op een grasveld of voor speciale worpen op water. Aan de leader binden en we dan een goed zichtbaar stukje wol zodat we zeker geen vis, maar ook elkaar niet kunnen vangen. Deze werplessen zijn zowel bedoeld voor de beginnende vliegvisser, als ook voor leden die al jaren vliegvissen maar bepaalde worpen of technieken willen leren of verder verbeteren.Binnen de KVVC hebben we 2 eigen VNV-werpinstucteurs, zij verzorgen samen met een EFFA Master Instruktor (die wij inhuren) de meeste lessen.Indien je jezelf verder wil ontwikkelen in het werpen, bestaat de mogelijkheid tot het oefenen voor het VNV-werpcertificaat waarvan het examen landelijk wordt afgenomen. Onderstaande worpen komen ook bij de standaard lessen aan bod, maar dien je in ieder geval allemaal te beheersen voor het VNV-werpcertificaat.
(Ieder onderdeel dien je dan binnen 3 pogingen te halen.)

Werpeisen VNV werpcertificaat:

  • 15 meter zonder gebruik van de lijnhand.
  • 23 meter werpen met dubbele strip.
  • 15 meter worp over de lijnhand schouder 60 cm lus (backhand).
  • 15 meter lijn in de lucht kunnen houden met dubbele strip en maximaal 60 cm lus.
  • Minimaal 12 meter lijn in de lucht kunnen houden. Op commando lus verkleinen/vergroten tussen 60 cm en 150 cm.
  • 14 meter rolworp in een ring van 1 meter doorsnede.
  • 12 meter backhandrolworp met gestrekte leader.
  • Werpen in ring van een meter, afstanden: 6 meter 10 meter 14 meter.
  • Zelfde drie worpen over de andere schouder: 6, 10 en 14 meter.
  • 12 meter reachcast, zowel links en rechts, uitvoering parallel aan oever.
  • 12 meter in horizontale vlak werpen, links en rechts.
  • 12 meter boogworp, minimaal 1,5 meter uitslag in de linker- en rechter bocht.
  • 10 meter parachutecast, met 3 meter ruimte.
    Uitvoering afgestopte of hoge parachute worp.
  • Verlengen en verkorten van de lijn tijdens de valse worpen, tussen 8 en 12 meter.

 

#Vliegvissen