Binden met Mark Bouwman,

Deze avond stond het binden van een droge vlieg op de agenda en wel de black gnat met wally wing.
De opkomst was zo groot dat er nog extra tafels bijgezet dienden te worden.


Mark bond op een weerhaakloze haak #16. Nadat de zwarte binddraad was opgezet werden een 6-tal fibers van een zwarte hackel als staart ingebonden. De staart was even lang als de haaksteel. Daarna was de vleugel aan de beurt welke werd gemaakt van een witte mallard veer, deze gestippelde veer zit aan de zijkant van een eend. Er was gekozen voor een grote veer, van wel 5 cm lang, met als nadeel dat de stam vrij dik was, maar met als grote voordeel dat je deze goed kon vast houden. Deze werd 3mm voor het haakoog met de holle kant naar boven aan de bovenzijde van de haaksteel naar voren stevig ingebonden. De naar achter wijzende stam van de veer kon daarna kort afgeknipt worden. Eén cm boven het haakoog worden eerst de fibers aan de linkerzijde van de stam in een boogje terug gevouwen en boven op de haak vastgezet. Herhaal dit voor de fibers aan de rechter zijde van de stam. Er is nu een hartje ontstaan, zie linker foto.

Door aan de los zittende fiber aan de linker zijde ,voorzichtig, te trekken, scheurt deze los van de stam herhaal dit voor met de rechter fiber.

Hierdoor is de stam in het midden helemaal los komen te staan en kon kort worden afgeknipt. Nu zijn er dus 2 kleine vleugeltjes over gebleven.
Voor meer info tav wally wing klik hier. 

Omdat het maken van een wally wing een heel speciale techniek is, kwam Mark bij iedereen kijken en uitleg hierover geven. Dit koste erg veel tijd, waardoor het daarna al tijd was voor de pauze. Aan het begin van de avond had iedereen een schoteltje met water gekregen met daarop een aantal zwarte stripped quils, ofwel losse stammetjes van veren welke zwart zijn geverfd. De reden dat deze in het water lagen was dat ze daardoor minder snel breken. Eén werd er net voor het staartje ingebonden en met een aantal wikkelingen om de haaksteel gebonden als lijfje. Nadat er achter de vleugel een zwarte saddle hackel maat #16 was ingebonden, werd deze met 3 slagen achter en 1 voor de vleugel om de haaksteel gewikkelde en kon de vlieg worden afgebonden. Het eindresultaat is te zien op de rechter foto.

Er was nog net genoeg tijd over zodat iedereen een tweede kon binden om te oefenen, want dat was wel nodig, want deze vlieg was technisch moeilijk te binden.

Mark bedankt, voor het binden van deze schitterende en zoals je zelf zij, een goed vangende vlieg!