Bindwebinar met Bert Worms.

Ook deze bindavond in coronatijd kon helaas  alleen digitaal plaatsvinden. Maar dat mocht de pret niet drukken, in totaal waren we met 15 personen online aanwezig. Het thema was binden met biots met Bert Worms als voorbinder. Een slagpen van bijv. een gans heeft een brede zijde waardoor hij kan vliegen.  Aan de andere kant van de schacht zitten harde, stevige,  fibers welke in het verlengde van de schacht liggen welke “biots” worden genoemd. De biots van een gans zijn relatief kort, die van een kalkoen aanzienlijk langer. Om ze zo lang mogelijk te houden worden ze van de schacht gescheurd i.p.v. geknipt. Net als alle soorten veren voor het vliegbinden zijn ze in veel kleuren te koop. In deze webinar liet Bert zien hoe je biots op verschillende manieren bij het vliegbinden kunt gebruiken.

De eerste was de bekend allround Prince nymph aan de beurt. Er werd geboden op  de Up Turn Nymph / Dry Size 14 Pro Series Barbless haak van A&M. Waarop een tungsten Copper Bead van 3,0mm werd geplaatst. Om te voorkomen dat de bead weg schuift, en voor extra gewicht , werden er achter een 5-tal slagen loodvrije tin tegenaan gewikkeld. Nu werd de binddraad opgezet en werden er als staartje 2 bruine biots in v-vorm ingebonden. Daarna werd er een koperdraadje en vervolgens 2 pauwenfibers vanaf de bead naar het staartje gebonden. De pauwenfibers werden om de haaksteel tot aan de bead gewikkeld. De koperdraad is de ribbing en wordt in tegenovergestelde richting naar de bead gewikkeld. Als laatste werden er 2 witte biots, ook in v-vorm, als vleugeltjes plat boven op de rug gebonden waarna de Prince nymph klaar was. Om te oefenen werd er direct een tweede gebonden.

Ook bij de bindwebinar was een pauze om even een sanitaire stop te kunnen maken, en natuurlijk voor een kopje koffie of biertje. Na de pauze was de 2e nymph aan de beurt.
Het bindmateriaal , en het eerste deel van het binden was hetzelfde als bij de Prince nymph. Het in de vice zetten van eenzelfde haak met bead en de loodvrije tin. Ook het opzeten van de bindraad en binden van het staartje in v-vorm bleef hetzelfde. Vervolgens werd een lange, dus bij voorkeur een kalkoen biot net voor het staartje ingebonden. Deze werd om de haaksteel naar de bead gewikeld. Omdat de biot aan 1 zijde een dikker randje heeft, ontstaat er bij het wikkelen een mooie ribbing. Als laatste werd er achter de bead een pauwenfiber ingebonden en met een aantal slagen om de haak gewikkeld waarna de nymph kon worden afgebonden en gelakt. Ook van deze nymph werden er 2 gebonden om de technieken te kunnen oefenen.

Het was een leerzame bindavond met  nymphen die garant staan voor goeie vangsten van veel verschillende vissoorten. Bert hartelijk bedankt.