Clubavond zeeforel met Henk Schiltmans.

Op 18 februari was de 2e KVVC webinar. De eerste was een bindavond, voor deze 2e hadden we Henk Schiltmans, eigenaar van de webshop www.flyfishingdutchman.nl gevraagd voor het geven van een presentatie over het vissen op zeeforel op Funen. (Denemarken)Henk heeft een jarenlange ervaring met het vissen op het eiland Funen, voornamelijk op zeeforel, maar ook op snoek.

In zijn presentatie kwam alles aan de orde wat belangrijk is voor een geslaagde vistrip. Het begon al met de mogelijkheid om zelf te rijden met de auto, het is slechts 750-800 km wat in ongeveer 8 uur te rijden is. Zelf overnacht hij in zijn bus op / bij campings maar uiteraard kun je ook hutten, een hotel of vakantiehuisjes huren. Als je met een aantal personen gaat kun je de kosten van de reis en de accommodatie delen. Om te mogen vissen aan de Deense kust het je een staatsvergunning nodig, deze is te koop voor € 4,75 / dag of € 13,50 / week of € 19,- / jaar wat dus erg meevalt. Hiermee kun je dus aan de gehele kust vissen m.u.v. riviermondingen. Info is beschikbaar op www.fd.fvm.dk

Het meeste wordt gevist op basis van catch & release, maar uiteraard mag je ook een visje meenemen voor consumptie. Daarna gaf hij aan welk materiaal je het best voor de visserij op zeeforel kunt gebruiken zoals: hengel #7, een degelijke reel, een drijvende of intermediate lijn, fluorcarbon leader i.v.m. de slijtvastheid van 20/100 to 26/100, en natuurlijk een schepnet, lijnmandje, waadstok en waterdichte rugzak. Ook goede, warme, kleding is belangrijk omdat het er behoorlijk koud kan zijn en kan regenen. Kleding: waadpak, kleed je met laagjes i.v.m. de kou, waadschoenen met viltzolen of rubberzolen met studs, vergeet geen muts, kol of sjaal en natuurlijk handschoenen en een poleroid zonnebril om de vissen te spotten.

De vliegen zijn niet echt speciaal, voornamelijk: garnalen, streamer, nymfen en rag worms.

Henk gaf ook aan altijd een thermometer te gebruiken voor het meten van de watertemperatuur. Indien in een baai of om een bocht de watertemperatuur net wat hoger is, zijn je vangkansen dat ook. De periode van  begin maart to midden mei is de toptijd op Funen, met de piek in april.
In het boek “117 Stekken Funen” staan de beste stekken beschreven. Hij bracht nog extra onder de aandacht: Helneas, Hindsholm, Aebelo en Bago. Vaak bepaalt hij ook zijn stekkeuze afhankelijk van de windrichting en windkracht.
Naast de zeeforel kun je er ook vissen op: geep (laatste week van april), vissen op baars en snoek op de binnenmeren, en forel op de put & take vijvers.
Al met al zijn er dus vismogelijkheden in overvloed op Funen.
Henk, bedankt voor deze geweldige presentatie over het vissen op zeeforel op Funen.