Binden met Nim Jongkamp

Wat in het vat zit verzuurt niet, zo ook de bindavond van 26 november door demo binder Nim Jongkamp. Eigenlijk stond deze avond met als onderwerp het binden van vlokreeftjes al gepland voor in het voorjaar naar op dat moment kon die helaas niet doorgaan.


Alles werd die avond gebonden op Shrimp & Caddis Pupa size 12 Barbless haken van A&M en met binddraad 8/0 in de kleur bruin of olive.
Voor de eerste vlokreeft werd de binddraad opgezet en een fiber grijze ostrich (struisvogel) mee ingebonden tot halverwege de haakbocht. Daarna werd de draad weer richting haakoog gebracht om dunne loodvrije looddraad mee in te binden tot halverwege de haakbocht. Ook nu ging de binddraad weer terug naar het haakoog. Vervolgens werd de looddraad in open slagen om de haaksteel tot dicht voor het  haakoog gebracht en daar (met een oud schaartje, of met het schaartje van de buurman J) afgeknipt. De ostrich werd tussen de wikkelingen van het looddraad door naar het haakoog gewikkeld waar de vlokreeft werd afgebonden. Door de vingers even nat te maken kunnen de ostrich “haartjes” die omhoog en opzij uitstaken allemaal omlaag worden gebracht.
Aansluitend werd er voorzichtig een heel dun laagje bugbond als schildje boven op “de rug” verdeeld en uitgehard met de uv-lamp. Het is belangrijk dat dit voorzichtig gebeurd omdat anders de bugbond naar beneden loopt en de ostrich die de pootjes voorstellen ook hard worden. Als je wat kleur in het schildje met een stift wil aanbrengen, is dit het moment. Het aanbrengen van de bugbond werd een paar keer herhaald tot het schildje de gewenste grootte had. Volgens de beschrijving lijkt  het binden van deze vlokreeft veel werk te zijn, maar in de praktijk is hij binnen een paar minuten gebonden. Het is dus een snelbindertje. (Zie linker foto.) Om te oefenen bonden we er direct nog 1.

Voor de tweede vlokreeft werd er een dunne koperdraad ingebonden tot halverwege de haakbocht. Hetzelfde gold voor de Scud Super Strech in de kleur bruin, wat het schildje gaat worden. De bindraad hing nog halverwege de haakbocht waar ruim bruine peacock dubbing op de binddraad werd gezet en om de haaksteel werd gewikkeld tot dicht voor het haakoog. De dubbing werd uitgekamd zodat alle fibers die zowel het lichaam als ook de pootjes zijn naar beneden werden gebracht. De Scud tape werd op spanning als schildje over de vlieg getrokken en vastgezet bij het haakoog. Dit vast stevig vast zetten gebeurde door eerst de binddraad over de Scud tape te binden, vervolgend werd de Scud tape teruggeslagen en volgde er weer een paar wikkelingen en als laatste weer naar voren en volgde de laatste wikkelingen. Als laatste werd de koperdraad in open slagen als ribbing naar het haakoog gebracht waar afgebonden kon worden. Ook deze bonden we twee. Op de middelste foto is deze vlokreeft te zien terwijl er met een uv-lamp op werd geschenen. De uv bestandsdelen van de dubbing zijn hierbij goed zichtbaar.

Als laatste was een heel andere creatie aan de beurt, het kunt hem eigenlijk geen vlieg noemen, de mop-fly. Zoals de naam al zegt is het belangrijkste bestandsdeel een stukje van een mop waarmee vloeren schoongemaakt worden. Deze zijn in veel kleuren te koop. Deze mop-fly wordt oa. gebruikt voor het vissen op DRB op forel, maar ook karpers schijnen er niet vies van te zijn. Voordat 1 deeltje van de mop wordt ingebonden wordt het voorste deel uitgerafeld zodat het originele deel nog maar 1cm lang is. Door het uitrafelen bleven alleen de 3 dikke draden in het midden over die ongeveer 3mm voor het haakoog stevig boven op de haak werden gebonden. Vervolgend word er redelijk wat dubbing op de draad gezet en om de haak gewikkeld tot aan het haakoog waar de vlieg werd afgebonden. Nadat de dubbing was uitgekant was de vlieg klaar. (Zie rechter foto.) Deze vlieg kan ook verzwaard worden met een 3,2mm koper bead.
Nim bedankt voor je duidelijke uitleg en gezellige avond.