KVVC Bindavond beginners vervolg

Eigenlijk stond op 16 maart het binden van vlokreeftjes op de planning van deze bindavond. Maar door omstandigheden was de voorbinden verhinderd en diende er op korte termijn een alternatief programma te komen. In februari hadden we voor de eerste keer een bindavond voor beginners, dus besloten we hier direct maar een vervolg op te maken omdat gebleken was dat er veel leden behoefte aan hebben. Ook Eric was weer bereid deze avond te verzorgen waarbij de nadruk lag op het binden met CDC. Het was druk met beginnende, gevorderde en zelf zeer ervaren binders. Het ideale daarvan was dat de ervaren binders de beginnende binders konden helpen.

Om materiaal mooi boven op de haak in te binden, zodat dat deze niet naar de zijkant weg schuift, wordt een pinching loop gebruikt. Eric liet bij iedereen aan tafel zien hoe je deze uitvoert.
Daarna kon de eerste vlieg, de F-Fly gebonden gaan worden. Hiervoor werd een haak #10 gebruikt, omdat deze lekker groot was om op te oefenen. Het lijfje werd gemaakt van binddraad waarna er 3 cdc veren op elkaar gelegd werden en met een pinching loop mooi boven op de haak gebonden. De cdc werd goed vast gezet en er werd een kopje gemaakt waarna de vlieg al afgebonden kon worden. Als laatste werden de veren achter afgeknipt waarna de F-Fly, welke dus een sedge voorsteld, klaar was.


De tweede vlieg werd een bibio. Ook deze werd op een haak #10 gebonden. Nadat de zwarte binddraad was opgezet werd een zwarte cdc veer naar achter ingebonden. Aan het begin van de haakbocht werd de cdc een slag opgedraaid en dan 1 slag om de haak gewikkeld. Dit opdraaien en om de haaksteel wikkelen werd herhaald tot 3mm voor het haakoog. Op deze manier ontstond een gesegmenteerd lijfje. Alle uitstekende fibers werden kort afgeknipt. I.p.v. een vleugeltje van cdc koos Eric voor een duurzamere oplossing namelijk witte antron yarn. Nadat de 2 vleugeltjes wat schuin naar achter wijzend boven op het lijfje waren gebonden was het kopje aan de beurt. Hoervoor werd de draad gesplitst of er werd een dubbing loop gemaakt waar ook weer zwarte cdc fibers in werden gedaan. Hiermee werd een kopje gemaakt waarna de bibio kon worden afgebonden. (Zie rechter foto)

Als laatste werd er een meivlieg met extended body gebonden met alleen 1 grote cdc veer. Als haak werd een klinkhamer haak gebruikt, maar eigenlijk is deze vlieg het beste te binden op Tiemco 103BL omdat die dundradig is en 1 cdc veer maar een beperkt drijfvermogen heeft. Uiteggen hoe deze te binden valt niet mee, maar het resultaat is te zien op de linker foto.

Het was een zeer leerzame bindavond met veel interactie vanuit de groep.
Eric, wederom bedankt voor deze bindavond met zeer duidelijke uitleg.