Werp instructie voorjaar 2023.

Ook  dit voorjaar waren er weer 4 werp ochtenden waarbij we er 3 te gast waren bij voetbal vereniging Wilhelmina Boys. De eerste was op 4 maart, en we waren met 10 personen, waarvan 8 deelnemers en 2 instructeurs. De wind kwam uit het noorden en een klein zonnetje kwam er zo nu en dan door. Er werd oa. geoefend op het afstandwerpen en op de ringen. Een zelf gebouwde 9 ft AFTMA#5  wordt door een aantal werpers getest. Ook werden er reels met lijnen gewisseld om te ervaren wat voor soort lijn er prettig op een bepaalde hengel werpt.

Op 18 maart was het bijzonder mooi weer, de opkomst was goed, en er was zelfs iemand helemaal uit Maastricht gekomen voor een introductie les. Met de 12 aanwezige deelnemers hadden we de hele breedte van het veld nodig. Behalve de standaard worpen werd er van iedereen een video opnamen gemaakt. Daarin werden later de werphoeken ingetekend en kreeg iedereen deze per e-mail toegestuurd. Dat is erg leerzaam omdat je jezelf dan ook een keer kan zien werpen.
Soms resulteert een kleine tip in een aanzienlijke vooruitgang. De uitdaging daarbij is om daarna niet weer terug te vallen in de oude gewoonte.

Op 1 april, en dat is geen grap, was de 3e werpochtend. We mogen nu al enkele jaren gebruik maken van het trainingsveld van V.V. Wilhelmina Boys in Best waar we erg blij mee zijn! Als klein bedankje hadden we een grote vaas met daarop een stikker met het KVVC logo gevuld met heerlijke paaseitjes, en in de kantine op de bar gezet.
Daarna werd de werpbaan opgebouwd en konden we aan de slag. We hadden geluk want het bleef die ochtend droog, er was namelijk veel regen voorspeld. Jack had een zelf gerestaureerde 6.8 ft splitcane hengel bij. Dit was een mooie kans om te ervaren hoe zo’n hengel werpt. Je moet daarmee extreem rustig werpen, maar dan heb je wel het ultieme historische vliegvis gevoel. 
Na afloop van de les zijn we nog even de kantine in gelopen, en er waren al heel wat eitjes verdwenen, maar daar stonden ze er ook voor.

Op  15 april waren we naar de maasplassen in Kerkdriel gegaan om waterworpen te oefenen. Deze kunnen eigenlijk niet op het gras worden uitgevoerd omdat je de kleefkracht, of een ankerpunt op het water nodig hebt. Het was een mooie ochtend met een noorden wind en een lekker zonnetje.
Geoefend werden vooral de rolworp, waarbij het goed maken van een D-loop het belangrijkste onderdeel was, en de switch cast (dynamische rolworp).
Na de koffie pauze kwam eveneens het werpen met een 13ft 8/9 spey hengel aanbod. Bert demonstreerde daarmee verschillende worpen zoals de roll-, switch-, circle- en spiral cast, de T-snap en de single- en double spey. Daarna kregen ook de andere de kans een keer met een dubbelhandige hengel te werpen. Dat is dus echt een ander gevoel dat met een enkelhandige vliegenhengel.
Tegen het einde van de ochtend hoorde we doffe dreunen welke steeds luider werden. Om de hoek kwamen 2 drakenboten aan gevaren waarbij geroeid werd op het tempo dat door de trommels werd aangegeven. Dit was tevens de laatste werples van het voorjaar. Na de zomer staan er ook weer 4 gepland, waarbij Bart de Zwaan ook een demo komt geven.