Finten op de nieuwe waterweg.

De fint is een zomergast die vanaf mei, in de Nederlandse kustwateren aanwezig is en de rivieren op trekt om in brak / zoet water te paaien. Vandaar dat we het finten als laatste vistrip voor de zomervakantie hadden gepland. Uiteraard is ook het tij erg belangrijk, we vissen vanaf de strekdammen van doodtij tot het water opkomt. Als het water te hoog komt lopen de strekdammen onder, dus ruim voor die tijd moeten we eraf. We vertrokken om 6 uur met tweeën, er waren dit keer dus aanzienlijk minder geïnteresseerde dan vorige jaren, vanuit Best om Richard thuis op te halen. We waren vroeg bij de nieuwe waterweg, maar de eerste strekdam was al bezet door een aantal vliegvissers, vermoedelijk ook van een vereniging. We parkeerde langs de 2e strekdam en trokken de waadpakken aan. Het was lekker weer, waardoor we geen jassen nodig hadden. Wel waaide het erg hard. Gelukkig hadden we de wind wel in de rug, maar nog was het werpen niet eenvoudig. Na het missen van de eerste fint, was Richard behoorlijk overstuur! Het enige wat hij zij was: “dit was eng, dit was groot, dit heb ik nog nooit meegemaakt!” Vermoedelijk had een fint zijn steamer gepakt, en een meter of 2 voor hem heeft een hele grote vis de fint gepakt, direct de lijn kapot getrokken, en is met een grote kolk vertrokken. Was het een haai?

Enkele minuten later denken we de dader gezien te hebben, namelijk een zeehond die dichtbij boven water kwam, en keek of wij nog meer finten voor hem konden vangen! Finten zijn echte zicht jagers, dus hoe meer zon, hoe beter de vangsten, en aan de zon ontbrak het die dag helaas. Nadat Richard er een aantal had gevangen wisselde hij met Co van plaats die er nog geen had gevangen. Helaas mocht dat ook niet baten. Uiteindelijk had Richard er 15, en Ron 2 gevangen.

Omdat het water daarna snel opkwam zijn we van de strekdam gegaan, en hebben we van de door de KVVC verzorgde lunch genoten. Aansluitend hebben we nog even in het kribvak net langs de sterkdammen gevist op zeebaars maar zonden succes. Voordat we naar huis gingen zijn we nog even naar een andere zeebaarsstek gereden. Helaas was daar geen plaats meer omdat er andere vissers met spinhengels aan het vissen waren. Zij vingen regelmatig zeebaarsjes van rond de 20cm. Het was dus weer een gezellige visdag.