Fint vissen

Het was de bedoeling dat we met de KVVC op 1 juli zouden gaan fint vissen op de Nieuwe-Waterweg bij Rotterdam. Zoals wel vaker doen, zijn we een week eerder op de zondag, wezen voorvissen.

Daar aangekomen zagen we een oliefilmpje op kleine plasjes water tussen de stenen liggen. Op de Nieuwe-Waterweg zelf zagen we niets, en zijn daarom toch gaan vissen. De witte zwanen welke we even later zagen zwemmen waren aan de onderzijde helemaal zwart gekleurd, wat er erg triest en zielig uit zag. Naar mate we langer aan het vissen waren begon onze vliegenlijnen steeds meer te plakken en werden er olievlekken op de waadpakken zichtbaar. Omdat we ook niets hadden gevangen zijn we daarom gestopt met vissen, en hebben het finten op 1 juli afgelast.

Zo blijkt maar weer hoe kwetsbaar de natuur is!

Hieronder is in het kort vermeld  wat er op www.nu.nl te lezen was.

Een bulktanker lekte olie na een botsing tegen een steiger. Er liep 200 ton stookolie uit het schip.

Het opruimen van de olie die zaterdag in het water van de Botlek terecht kwam na een botsing, gaat volgens de Veiligheidsregio Rotterdam nog “nog dagen, misschien wel weken” duren. De woordvoerder van de Veiligheidsregio spreekt van een “enorme lekkage met een grote omvang en grote gevolgen voor de omgeving”.

Naar schatting zijn honderden vogels bedekt met olie, waaronder zwanen, aalscholvers, meeuwen, ganzen en futen. Diverse dierenambulances, Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree en het Reddingsteam Zeedieren Nederland vangen de vogels op en maken ze schoon.

Als gevolg van de lekkage zijn oa. alle jachthavens gesloten om te voorkomen dat plezierjachten onder de olie komen te zitten. De Veiligheidsregio Rotterdam hoopt dat de havens in de loop van de dag, nadat het tij één keer is opgegaan en één keer is afgegaan, weer open kunnen. De commerciële Wilhelminahaven in Rotterdam is ook gesloten.