Vistrip Grensmaas.

Driemaal is scheepsrecht, dat was ook van toepassing op het plannen van een visactiviteit op de Grensmaas. Al twee keer eerder hadden we een datum gepland staan maar moesten die op het laatste moment afblazen i.v.m. het hoge water. Op 1 september was het dan toch zo ver, we waren te gast bij de vliegvis club VVC Midden Limburg en hadden afgesproken bij forellenvijver Heioord in Neeritter. We begonnen met een kop koffie en natuurlijk heerlijke echte Limburgse vlaai.
Henk Houben en Martijn van Helm hadden aangeboden ons te gidsen op deze mooie, maar moeilijke rivier. Onze target vis was de barbeel, de roofblei bewaren we voor een volgende keer. We verdeelde ons in twee groepen en vertrokken snel naar de rivier. Al bij het optuigen van de hengels kregen we van de gidsen de eerste tips, gebruik minimaal 25/100 nylon of fluorcarbon maar liever nog 30/100, ze zijn echt sterk. Zorg voor voldoende gewicht aan loodkogels, 4 tot wel 8 gram, afhankelijk van de diepte en de stroming. Je moet het lood continue over de stenen voelen rollen. De barbelen liggen en azen namelijk strak tegen de boden. Martijn wees ons vanaf de parkeerplaats waar de diepe geul was waar hij de barbelen verwachte. Zelf liep hij naar de Belgische zijde van de Grensmaas, van waar hij van boven af de vissen kon zien liggen.  Zo kon hij iedere visser op de juiste plaats zetten en aangeven waar ze lagen ten opzichte van de stroomnaad.

De eerste vissen werden voor elf uur gevangen op twee verschillende de locaties. De KVVC had voor lunch pakketjes gezorgd voor alle vissers en gidsen. De groep van Henk ging nog naar nog twee andere locaties waarbij de laatste het meeste vis opleverde. Ondanks het optimaal gidsen viel het niet mee de barbelen te vangen, ze lagen er wel, maar waren niet aan het azen. Daardoor werden er ook een aantal vals gehaakt. Tegen het einde van de dag hebben Henk en Martijn zelf ook nog even mee gevist, en beide ook nog gevangen!

In totaal waren er die dag 10 barbelen gevangen, Frans spande de kroon met vijf stuks en had er zelfs nog een aantal verspeeld. Tegen vijf uur gingen we terug naar forellenvijver Heioord waar onder het genot van een biertje of frisdrank de super verzorgde dag werd geëvalueerd!
Henk en Martijn, super bedankt voor het geweldige gidsen!