KVVC Bindavond beginners

Al jaren gaat het er al over om een keer een beginners bindcursus te organiseren, en op 16 februari was het dan eindelijk zo ver. 15 Leden waren er aanwezig waaronder inderdaad een aantal echte beginners die nog niet eerder achter een bindvice hadden gezeten. Er was zelfs een karpervisser die het binden ook een keer wilde proberen.
Bert startte de avond met een korte presentatie. Het eerste onderwerp waren de haken. Hij liet zien dat een #10 groter is dan bijv. een #16. Daarentegen is een #1/0  al redelijk groot, maar een #8/0 nog veel groter, en geschikt voor grote snoeken. Je moet het maar weten. Ook de draaddikte de vormen en merken van de haken passeerde de revue. Ook de verschillende soorten bindgaren werden door Bert besproken. 6/0 is vrij dik, 16/0 erg dun. Sommige soorten draad kun je eenvoudig splitsen, maar je kunt dan ook dubbel thread gebruiken en wat dacht je van zijden- of GSP of mono draad. Ook binddraad heb je dus in veel soorten, typen, maten en merken.


Eric Hehemann nam daarna het stokje over en gaf uitleg over de verschillende soorten bindgereedschappen en hoe om te gaan met een bindvice. Daarna liet Eric voor de camera een aantal technieken zien die iedereen direct mee kon doen. Hoe zet je de haak goed in de vice? Hoe zet je binddraad netjes op, zodat de wikkelingen keurig tegen elkaar komen te liggen. Hoe bind je rode wol strak boven op de haaksteel? Hoe zorg je dat pauwenfibers keurig om de haaksteel komen te liggen zonder te breken. Waarom wikkel je ribbing in tegengestelde richting om de haaksteel dan bijv. de onderliggende pauwenfibers? Hoe herken je hackles van goede en minder goede kwaliteit? Hoe bind je de hackle in zodat deze niet los komt bij het wikkelen om de haaksteel? Het afbinden kon met een half hitch of met een whip finisher, uiteraard werden beide manieren uitgelegd en de voor en nadelen ervan uitgelegd.  Als laatste kon er wel of niet worden afgelakt. En als dit allemaal is gelukt, dan heb je een red tag droge vlieg gebonden! Verschillende technieken werden ook meerdere keren geoefend, sommige ook noodgedrongen omdat het niet netjes was of alles los schoot.

Zowel Eric, als ook andere ervaren binders liepen mee rond om beginnende- en minder ervaren binders te helpen.
Het was een gezellige en voor sommige een zeer leerzame avond. Het was ook al snel duidelijk dat er nog veel technieken uit te leggen zijn, waardoor het zeker niet bij deze ene beginners bindavond zal blijven.
Bert en Eric bedankt voor de uitleg.