Binden met Eric Hehemann

Bindavond baars streamers en kreeftjes,

De eerste bindavond van dit voorjaar stond in het teken van het voorbereiden op het baars vissen in maart. Op de planning stonden 2 streamertjes en een kreeftje, waarmee in de deze periode van het jaar succesvol op grote baars gevist kan worden. Eric Hehemann legde de vistechniek uit en hoe de lijnopbouw dient te zijn waarna het binden kon beginnen.

We begonnen met een streamertje welke gebonden werd op een streamerhaak #2. Er werden 3 kleuren leaser UV Dryfly dub gebruikt welke eerst voorbereid diende te worden. De dubbing kon gestapeld te worden tot een “snorretje” zoals Eric dit noemde. Ofwel, je trekt een plukje dubbing uit elkaar en legt beide delen weer op elkaar. Dit herhaal je een aantal keren waardoor alle fibers dezelfde kant op zijn gaan liggen. De zwarte binddraad 6/0 werd nu ter hoogte van de haakpunt opgezet waarna een plukje witte dubbing, waarvan het plukje dus op een “snorretje” leek, in het midden boven op de haak werd gebonden. Het deel dat richting het haakoog wees, werd in twee delen gesplitst, aan beide zijden van de haak naar achter gevouwen, en vervolgens vastgezet. Hierdoor was de dubbing helemaal om de haak verdeeld, en wees alles naar achter. Om te voorkomen dat deze los kon komen gebruikte hij een druppeltje lijm. De binddraad werd 5mm richting haakoog gebracht waarna een tweede plukje wit op dezelfde manier op de haak werd gebonden. Daarna volgde er nog 2 plukjes gele, en 2 plukjes rode dubbing. De haak was nu tot 3mm voor het haakoog gevuld waar afgebonden kon worden. De streamer werd even uit de vice gehaald en gekamd, waardoor deze de juiste vorm kreeg en er een mooie blend van kleuren ontstond. Als laatste werd het plastic kopje (Fishmask 6 mm met ogen) erop gelijmd en was het streamertje klaar.
Nu de techniek, en de hoeveelheid dubbing bekend was, kon er een 2e gebonden worden.

 


Na de pauze was het kreeftje aan de beurt. Als eerste werd het schildje van palinghuid in de juiste vorm geknipt. Deze was 1 cm langer dan de forse haak, rond aan de voorkant, wat dunner in het midden, en achter een puntje. Nadat de haak in de vice was gezet kon de 6/0 bruine of zwarte draad bij het haakoog worden opgezet. Grove bruine dubbing werd aangebracht en van dun naar dik tot de haakbocht gewikkeld. Daar bond hij 20 cm zwart sierraden elastiek in het midden in, waardoor er 2 stukken van 10 cm naar achter wezen en een stukje koperdraad van 15 cm. Daarover werd nogmaals dubbing gewikkeld waardoor een kopje ontstond. Net achter het kopje werden aan beide kanten van de haak stukjes naturel zonkerstrips van 4,5cm met de huid zijde op de haak gebonden als scharen.

Om het lijfje nog wat dikker te maken werd de binddraad met dubbing terug naar het haakoog gewikkeld waar de draad bleef hangen. De haakpunt werd op 1 cm vanaf de ronde zijde door de wat nat gemaakte palinghuid geprikt en over de haak naar beneden gebracht tot deze op de dubbing kwam te liggen. De koperdraad werd over de palinghuid wat het schildje was, in 7 slagen naar het haakoog gewikkeld waar deze met de met de binddraad werd vastgezet en afgeknipt, het kreeftje kon kun daar worden afgebonden. Er werd nog wat dubbing aan de onderkant uit het lijfje geplukt, als pootjes, en als laatste knipte hij het zwarte elastiek, de voelsprieten, op lengte.

Het was weer een super bindavond, Eric bedankt.