Binden & het clubblad

Op de bindavond van 16 september hebben we stil gestaan bij het verleden van de KVVC.

Zo was in het najaar van 1991 het eerste KVVC clubblad uitgegeven. Het was de bedoeling om dat ieder kwartaal te doen, maar daar is het nooit van gekomen. Achteraf was dit de eerste en tevens laatste editie. In het blad stonden o.a. artikelen over reservoirvissen, de grensmaas en uiteraard ook reclame voor vliegvis merken en winkeliers. Ook werden er verschillende vliegbind patronen beschreven. Tevens werd er stil gestaan bij de Forellen groep Valkenswaard m.b.t. het kweken en uitzetten van de originele forellen stam in de locale beken. De gegevens waren verzameld in een presentatie en veel oude foto’s gingen rond om te bekijken.

Uiteraard werden er ook patronen uit het clubblad gebonden. De eerste was de “klinkhamer Special” welke door Bram werd voorgebonden.

De gebruikte materialen waren: de weerhaakloze klinkhamerhaak maat 14, fly-Rite dubbing in de kleur “pale yellow ollive”, floating poly yarn als vleugel. Hoe deze gebonden dient te worden is vermeld op onderstaande pagina uit het clubblad.

Na 2 klinkhamers (links op de foto, deze is uiteraard nog niet af) te hebben gebonden was de “palaretta” (rechts op de foto) aan de beurt welke Bert voorbond. Er werd gebonden op een weerhaakloze nymph / dry fly haak maat 14, als eerste werden er ongeveer 10 slagen loodvrije soldeertin om de haak gewikkeld als extra gewicht. Deze werd met binddraad vastgezet, normaal wordt na het opzetten van de binddraad het uiteinde kort afgeknipt, nu werd dit lang gelaten en bleef hangen achter bij de haakbocht. Het lijfje was floss in de kleur golden yellow van A&M. Nadat de body klaar was werd het resterende deel binddraad dat nog bij de haakbocht hing als ribbing naar het haakoog gewikkeld. Als laatste was de vleugel van  coq de leon aan de beurt waarna de vlieg werd afgebonden. Uiteraard werden er ook 2 “palaretta’s” gebonden om te kunnen oefenen.

Eindelijk weer eens een gezellige, en goed bezochte fysieke bindavond na al die webinars.

PS: Het (gedigitaliseerde) clubblad kun je opvragen bij info@kvvc.nl.