Informatie avond met Goran Hot.

Goran Hot is een fanatiek vliegvisser op de Balkan rivieren in oa. Slovevië, Kroatië , Bosnië en Herzegovina en Montenegro. Hij vist en gidst er gemiddeld 100 dagen per jaar. Op deze druk bezochte clubavond gaf hij aan de hand van een PowerPoint presentatie uitleg over de verschillende landen en rivieren. Hij vertelde welke rivieren populair zijn en wat de kosten zijn om er te mogen vissen, de prijzen lopen op tot wel € 90,- per dag. Ook de rivieren zijn er erg verschillend, van de heldere blauw/ groene Soca in Slovenië, tot de langzaam stromende Gacka in Kroatië. Op het heldere water vist hij met lange leaders met tot wel 3x hengellengte en een dikte van 0,12mm. De grootste vlagzalm die hij gevangen heeft was 53cm. De forellen kunnen er 50+ cm zijn! Hij vis meestal met een AFTMA 3, 9 voet hengel. Hij vertelde dat ook grote vissen soms op erg kleine vliegen azen, zelfs tot haakmaat 24. Er zijn ook rivieren, waar alleen met de droge vlieg gevist mag worden, je moet het allemaal maar weten.

Alle aanwezigen kregen een overzichtslijst van de besproken rivieren per land, en de namen (in verschillende talen) van de vissen die er gevangen kunnen worden. Forel (Pastrava in het Kroatische), Regenboogforel (Sarenka in het Sloveens), zachtlippen forel, meer forel, beek forel, de spectaculaire marmorata ook wel Soca trout genoemd, vlagzalm en natuurlijk de Donauzalm. Op de Donauzalm wordt in de winter gevist onder begeleiding van een locale gids. Veelal wordt er dan gevist met minimaal een AFTMA 9 hengel, of  natuurlijk dubbelhandig. Uiteraard worden de droge vliegjes en nimfjes dan ingeruild voor flinke streamers.
Ondanks de vele schitterende rivieren die hij op de Balkan bevist, gaat hij ook regelmatig naar Scandinavië, en dan vooral naar Noorwegen. Daar vist hij bijvoorbeeld op de Glomma en de zijrivieren vooral op forel.
Het was een interessante, goed verzorgde avond met veel informatie. Dank je wel Goran.