Workshop de zwakste schakel (treksterkte).

De clubavond van 21 december stond in het teken knopen, lijn en treksterkte.

Hiervoor hadden we Ad van de Sande en Richard Verbeek, beide van de de vliegvisafdeling van de Ruischvoorn uit Tilburg, uitgenodigd. Als introductie werd aan de hand van een Powerpoint presentatie uitleg geven over de eigenschappen en verschillen tussen nylon, fluorcarbon en gevlochten lijnen (Dyneema). Dit met betrekking tot o.a.: geheugen, slijtvastheid, opnemen van water, (on)zichtbaarheid, trekkracht, toepasbare knopen.

De naam van de presentatie was “Leaders en knopen, de zwakste schakel.” Zeker het deel “de zwakste schakel” bleek goed gekozen, slechts 1 onderdeel van je vliegvis montage is de zwakste schakel, en die wil je dus “zo sterk mogelijk” hebben, zodat je de mogelijk grootste forel van een visdag niet verliest doordat je lijn op dat moment breekt! Je montage bestaat uit: backing, vliegenlijn, leader, tippet en de haak waarop de vlieg is gebonden, en niet te vergeten alle knopen die de vermelde onderdelen met elkaar verbinden.

Na de presentatie was het praktische deel van de avond aan de beurt. Er was gevraagd of iedereen zijn favoriete nylon vislijn mee wilde brengen. Een ieder kon aan een grote haak, met zijn favoriete knoop, de meegebrachte lijn bevestigen. Aansluitend werd de andere zijde van de lijn op een rond stokje gewonden en de haak aan een trekkrachtmeter gehaakt. Er werd steeds harder aan het stokje getrokken totdat er iets brak, wat in de meeste gevallen de lijn was. De kracht waarbij dat gebeurde bleef op de meter staan waardoor deze afgelezen en genoteerd kon worden. Door eenzelfde meting een aantal keren uit te voeren was de verkregen meetwaarde representatief en betrouwbaar. Er werd gemeten aan knopen welke droog, vochtig of nat waren gelegd. De laatste bleken veel sterker te zijn. Ook bleek dat de opgegeven sterkte door de fabrikant in sommige gevallen bevestigd werd door de meting, maar in andere gevallen de lijn al bij de helft van de opgegeven waarde brak!

 

Tevens werden er verschillende soorten knopen getest zoals: de standaard kunstaasknoop, de rapala knoop en de palomar knoop (welke de favoriet van Ad was.)

Het was een leerzame en gezellige clubavond, Ad en Richard  bedankt!