Workshop Grensmaas

De meeste activiteiten worden door het KVVC bestuurd gepland en voorbereid, maar dit keer was het anders. De KVVC leden waren door Harrie Meusen, voorzitter van met VVA st. Petrus Weert uitgenodigd om deel te komen nemen aan een Workshop Grensmaas vissen. Uiteraard waren er erg enthousiast en gingen met 7 personen op 10 maart naar Weert. De avond werd verzorgd door de gastspreker Henk Houben die zich de laatste jaren heeft toegelegd op het vissen op barbeel en roofblei en dan met name op de grensmaas. Hij begon zijn presentatie met te melden dat de Grensmaas zeker geen eenvoudige rivier is om op te vissen, naast de temperatuur en wind is met name de waterstand een erg belangrijke parameter. Als hij te hoog staat, kun je het wel vergeten. Daarnaast kan het waterniveau in een half uur meer dan een halve meter stijgen als de sluizen worden open gezet, dit is erg verraderlijk en zelfs gevaarlijk als je daar geen rekening mee houdt.

Na het eerste deel van de presentatie over de barbeel was het tijd om zelf te gaan binden. Alles was tot in de puntjes voorbereidt. Iedereen kreeg een plastic hoesje met daarin alle benodigde bindmaterialen en op paper de bindwijze voorzien van duidelijke foto’s. Uiteraard liep Henk rond om te helpen daar waar dat nodig was. Als eerste was de sierlint nimf aan de beurt, hiermee heeft hij de nodige barbelen al weten te vangen. Hij vist met een lange hengel met daaraan twee of zelfs 3 onverzwaarde nimfen. Om de ze dicht bij de boden aan te bieden zitten er verschillende zware loodkogels op de lijn. Tijdens het binden kwamen ze regelmatige rond met heerlijke snacks zoals bitterballen en stukjes frikadel. Als tweede was een baars streamertje aan de beurt. Als de witte streamertjes het laten afweten voor de roofblei, kunnen deze baars streamertjes je dag redden. Hij is met deze streamertjes met baarspatroon gaan vissen nadat een gevangen roofblei een aantal baarsjes had uitgespuugd, op dat moment wist hij wat ze op het menu hadden staan.

Behalve met een enkelhandige hengel vist hij ook vaak met de bubbelhandige vliegenhengel op de roofblei. Het voordeel daarvan is dat je tot wel 40 meter kan werpen wat vaak nodig is om de stroomnaden aan de Belgische kant te halen. Daarnaast heb je geen valse worpen nodig waardoor je streamer weer sneller in het water ligt en je meer effectieve vistijd hebt. In het laatste deel van de presentatie gaf Henk aan wat geschikte plaatsen waren om te gaan vissen. Let daarbij wel op dat je aan de Nederlandse kant blijft of anders de Belgische vergunning koopt.

Het was een gezellige en zeer leerzame avond waarvoor we Henk Houben willen bedanken voor zijn presentatie, en Harrie Meusen voor het uitnodigen van de KVVC, een andere Limburgse vereniging en zelf een club uit Tiel.