Werpen voorjaar 2022

Werpenlessen voorjaar 2022.

De eerste van de 4 werpinstructie in het voorjaar was op 5 maart, waar we weer te gast waren bij Voetbalvereniging Wilhelminaboys te best. Het was heerlijk voorjaarsweer, en de werpbaan was uitgezet over de hele breedte van het voetbalveld om plaats te bieden aan de 10 deelnemers. Het niveau liep uiteen van voor het eerste werpen met een vliegenhengel, tot ervaren werpers. Iedereen werd op zijn eigen nineau geholpen door de instucteurs. Halverwegen de ochtend was er tijd voor koffie. Omdat er leden bij waren die hadden aangegeven te willen gaan oefenen voor het VNV werpcertificaat, was die dag de reach cast aan de beurt. Deze worp wordt gebruikt om paralel aan de kant of een stijger te kunen vissen. Ook wordt deze worp toegepast op stromend water waar de stoomsnelkheid over de hele breedte van de rivier nagenoeg even snel is om drag te voorkomen. Naast de reach cast werd er ook geworpen op de ringen die standaard klaar liggen.


De tweede werpinstructie in Best was heel anders, door corona waren er veel afmeldingen, en ook het weer zat niet mee. Het was koud, en het waaide erg hard. Hierdoor viel het niet mee de lijn achter mooi te laten strekken, met als gevolg dat die op de voorwaartse worp geen energie had en als een plumpudding instorte. Lukte het je wel om een goede, lage, achterwaardse worp te maken, dan nam de wind de lijn in de hoge voorwaardse worp mee, wat kon resulteren in een verre worp.

De 3e werpinstructie was in Tilburg op het werpveld van De Ruischvoorn. Richard Verbeek, EFFA Master Instuctor, gaf daar de werples. Hij begon met een algemene inleiding over het werpen met de vliegenhengel. Daarna filmde hij worpen met zijn telefoon, en in een app welke eigenlijk bestemd is voor het analiseren van swings bij het golven, werden deze bekeken. Hierdoor kon de deelnemer zelf ook zien wat er fout gaat. Uiteraard analiseerde Richard de hele worp op die manier en gaf uitleg vanaf het oppakken van de lijn, de valse worpen en natuurlijk de afworp. Dit was zeer leerzaam.

De 4e en tevens laatste werpinstructie was bij een zandafgraving bij Drunen. Hier gaf Richard les in de waterworpen de roll cast en de switch cast. Hiervoor heb je namelijk de “kleefkracht” van het water nodig. Het was heerlijk weer, behalve een karpervisser en mensen die de hond kwamen uitlaten was het er heerlijk rustig. We waren met een grote groep, en er werd veel geoefend. Tijdens de pauze was er tijd voor visverhalen. Daarna was er nog een demonstatie van de circle cast en een paar spey casts die ook met een enkelhandige hengel kunnen worden uitgevoerd.
Het was een hele speciale les omdat het de allerlaatse keer was dat Richard ons les kon geven. Meer dan 10 jaar heeft hij werpinstucties voor de KVVC verzorgd. Hij heeft VNV werpinstucteurs opgeleid en het werpniveau van veel leden naar een hoger level gebracht.

Richard super bedankt voor je inzet voor de KVVC in al die jaren.