VNV thema-avond Entomologie.

Deze thema-avond was voortgekomen uit de vergadering van de VNV eerder dit jaar waarbij er bestuursleden van een 8-tal vliegvisverenigingen uit zuid Nederland waren uitgenodigd. Uiteraard waren er ook bestuurleden van de KVVC aanwezig. De VNV had Paul Blokdijk bereid gevonden deze thema-avond te verzorgen voor de geïnteresseerde verenigingen. In de Nederlandse vliegvis wereld is Paul Blokdijk bepaald geen onbekende. Hij heeft oa. De vliegvisboeken: Beginnen met vliegvissen in Nederland, Negenvliegen, Vliegviswater in Nederland en nog veel meer geschreven. Als locatie was er gekozen voor Zalencentrum “De Graver” in Valkenswaard. De VNV had aangegeven dat er maximaal 40 personen aan konden deelnemen. Achteraf hadden er zich 10 leden van de KVVC opgegeven waardoor we goed vertegenwoordigd waren! Als vliegvisser hebben wij natuurlijk meer dan normale belangstelling voor insecten en waterdiertjes en met name voor die types die als voedsel voor de vis dienen. Hoe meer je daar van weet, hoe groter je kansen aan de waterkant.

Entomologie (insectecunde), is de macrofauna (Ongewervelde zoetwaterdieren die met het blote oog te zien zijn.) Paul gaf direct aan welke dieren hierop de uitzondering zijn maar wel belangrijk voor vliegvissers. De macrofauna werd in categorieën verdeeld. Ook het milieu (waterconditie) bepaald voor een groot deel wat er in kan leven. Ook afhankelijk wat de waterdiepte komen er verschillende soorten en aantallen insecten voor. Tussen de 10 en 40cm diepte leeft dus echt het meeste voedsel voor de vissen! In de pauze van de presentatie bood de VNV alle aanwezigen een drankje aan. vervolgens werd het water verdeeld in 4 verschillende categorieën afhankelijk van de hoogte waarop het ligt, dit samen met de vissen die daar voorkomen en insecten. Als laatste kwamen de belangrijkste insecten aan bod (voor de vliegvissers) en de levenscyclus die deze doorlopen zoals: eendagsvlieg, kokerjuffer, steenvlieg, muggen, keversoorten, vlokreeft, vliegen, libellen, duikerwants etc.

Het was een goed verzorgde, en zeer interessante avond waarvoor we Paul Blokdijk en natuurlijk de VNV van harte willen bedanken.